עדכוני קורונה- חופשה ללא תשלום

התפשטות נגיף הקורונה מאלץ מעסיקם רבים לצמצם את פעילותם ולהוציא את עובדיהם או חלקם, לחופשה ללא תשלום. 

ככלל, הוצאה של עובדים לחופשה ללא תשלום יכולה להיעשות רק בהסכמת שני הצדדים, העובד והמעסיק. בנסיבות הנוכחיות, המשמעות של סירוב עובד ליציאה לחופשה ללא תשלום עשויה להיות סיום העסקתו (בכפוף לקיום שימוע כדין, וליתר ההוראות והמגבלות החוקיות החלות על פיטורי עובדים).

באופן חריג, הביטוח הלאומי הודיע כי עובדים אשר ישהו בחופשה ללא תשלום למשך לפחות 30 ימים בשל התפשטות הקורונה, יהיו זכאים לדמי אבטלה, בכפוף לעמידה בתנאים המפורטים באתר הביטוח הלאומי, ולהנחיות שירות התעסוקה.

בתקופת החל"ת העובדים אינם זכאים לשכר, והמעסיק אינו מבצע הפקדות לקופות הגמל השונות לרבות הביטוח הפנסיוני. חשוב שהמעסיק יודיע לקופות בכתב על הוצאה של עובד לחל"ת, אחרת הקופה תבוא אליו בטענות על אי ביצוע ההפקדות בתקופת החל"ת, שכן היא אינה יודעת שהעובד לא עובד בתקופה זו. במקביל, כדאי למעסיקים להסב את תשומת לב העובדים לכך שעליהם לקבל יעוץ מקצועי על מנת למנוע פגיעה בכיסויים הביטוחיים וברצף הביטוחי שלהם.

בתקופת החל"ת מותר לעובד לעבוד במקום עבודה אחר, בכפוף להתחיבויותיו לשמירת סודיות, איסור ניגוד ענינים, וכו'.

במידה והעובד אינו מקבל דמי אבטלה בתקופת החל"ת, מכל סיבה, וכן אינו עובד במקום אחר, על המעסיק לשלם בגין העובד את דמי הביטוח הלאומי בחודשיים הראשונים של החל"ת. המעסיק יכול לחייב את העובד בעלות זו עם שובו של העובד לעבודה.

במהלך חופשה ללא תשלום העובד אינו זכאי לשכר עבודה או לזכויות או תנאים אחרים, אלא אם הוסכם בין הצדדים במפורש אחרת. בענין זה יש לשים לב שאם המעסיק מאפשר לעובד להשתמש ברכב או טלפון החברה בתקופת החופשה ללא תשלום, יש לחייב את העובד במס בשל כך עם סיום החל"ת.

תקופת החל"ת אינה נמנית בוותק לצורך צבירת זכויות במקום העבודה, אלא אם הצדדים הסכימו במפורש אחרת.

בסיום תקופת החל"ת העובד זכאי לחזור לתפקיד אותו עזב טרם היציאה לחופשה ללא תשלום.

הביטוח הלאומי ושירות התעסוקה פירסמו הנחיות והקלות לגבי עובדים המוצאים לחופשה ללא תשלום, כדלקמן:

  • כדי שהעובדים יהיו זכאים לדמי אבטלה, ההוצאה לחופשה ללא תשלום צריכה להיעשות ל-30 ימים רצופים לפחות, בתקופה שבין 1.3.2020 ו-1.6.2020.
  • על המעסיקים לשדר לביטוח הלאומי טופס 100 לכל עובד – שידור נתוני הכנסות מתוך מערכת השכר, ו/או לצייד את העובדים בטופס ריכוז שכר ב.ל.1514. (לשכת השכר שלכם אמורה לדעת איך לעשות זאת).
  • באופן חריג לגבי חופשה ללא תשלום, מי שמוצא לחופשה ללא תשלום בשל הקורונה, יהיה זכאי לדמי אבטלה גם אם הוא לא ניצל את כל ימי החופשה הצבורים לרשותו.
  • בנוסף, אחת ההקלות שניתנה על ידי הממשלה כדי לסייע לעובדים, היא בקיצור תקופת האכשרה לדמי אבטלה. בדרך כלל, תנאי לזכאות לדמי אבטלה הוא כי העובד עבד כשכיר משך לפחות 12 חודשים ב-18 החודשים הקודמים להגשת התביעה לדמי אבטלה. מי שהוצא לחל"ת בשל הקורונה, יוכל לקבל דמי אבטלה (לזמן מוגבל וקצר יותר) גם אם הועסק רק ב-6 החודשים שקדמו למועד הגשת התביעה לדמי אבטלה.
  •  על העובדים להירשם מייד בשירות התעסוקה.
  •  את התביעה לדמי אבטלה על העובדים להגיש באמצעות אתר האינטרנט של הביטוח הלאומי.
  • שימו לב, שיעור דמי האבטלה להם יהיה זכאי כל עובד מותנה בגילו של העובד ובשכרו. בניגוד לפרסומים שהופצו, דמי האבטלה אינם מחושבים כ- 70% מהשכר. את שיעור דמי האבטלה ניתן למצוא באתר הביטוח הלאומי: https://www.btl.gov.il/benefits/Unemployment/Pages/sum.aspx

כדאי לעקוב אחרי הפרסומים של הביטוח הלאומי, שמפרסם עדכונים שוטפים כל הזמן.

כתיבת תגובה